Afgelopen week ging het over de mogelijke komst van een forensisch-psychiatrische kliniek naar Schalkhaar. Veel partijen zijn tegen. Als ChristenUnie begrijpen we de gevoelens van onveiligheid die het oproept bij mensen in de buurt. Tegelijkertijd vinden wij dat er een plek moet zijn voor elk mens, hoe beschadigd ook.
Hieronder volgt mijn bijdrage in de raad.
We zien graag dat de gemeente zich inzet voor het voorkomen van problematisch gebruik van alcohol. Daarom steunden we als ChristenUnie deze week het "Preventie- en handhavingsplan alcohol" van de gemeente. En we dienden met andere partijen een motie in met een oproep aan de gemeente, om waar dat kan alcoholreclames uit de openbare ruimte te houden.
Vandaag, op 8 november, behandelt de raad de begroting voor 2024 en de meerjarenprogrammabegroting voor 2025-2027. We kijken naar een vrij kalme begroting. De voorjaarsnota en alle aangenomen moties van de afgelopen tijd zijn er netjes in verwerkt. Toch maken we ons als ChristenUnie zorgen.
Eén van onze speerpunten voor deze raadsperiode is ‘gezonde jongeren, mentaal en fysiek’. Landelijk gaan we de komende verkiezingen in met ‘investeren in onze jongeren als generatie van hoop’. Met dat speerpunt ben ikzelf dit jaar in Deventer aan de slag. Jongeren verdienen een plek en de steun om hun gaven en talenten tot bloei te brengen. Dat ouderen luisteren naar jongeren, naar hun ideeën en hun zorgen, is dus belangrijk. Maar nog beter is het om zelf invloed te hebben op je toekomst. Vanuit de raad is een aantal raadsleden uit verschillende fracties bezig met het bekijken van allerlei vormen van jongerenparticipatie. Ik doe daar ook aan mee.
Er wordt gewerkt aan de N348 / Siemelinksweg. Dat zorgt voor nogal veel verkeershinder. De Vijfhoek en Colmschate Noord zijn nauwelijks bereikbaar in de spits. Bovendien zijn de tijdelijke wegomleggingen onoverzichtelijk en dus onveilig. Genoeg reden voor de ChristenUnie om schriftelijke vragen te stellen.
De ChristenUnie is groot voorstander van windenergie in Deventer. Vanwege de grote impact vraagt plaatsing van windmolens wel om een goed proces. Dat betekent: goed luisteren naar zorgen van omwonenden en het zorgvuldig afwegen van hun belangen. In 2021 is de windverkenning al eens mislukt. Het college wil nu opnieuw beginnen, maar lijkt weinig te hebben geleerd van de fouten uit het verleden. Dat is voor ons reden om tegen het voorstel te stemmen. Met pijn in het hart.
De laatste raadsvergadering voor de zomer is achter de rug. Met de fractie van de ChristenUnie en met het bestuur hebben we afgelopen donderdag het seizoen afgesloten op een terras ergens in Deventer. Dat was vooral gezellig, maar we hebben ook even teruggeblikt op het eerste volle jaar van deze gemeenteraad.
Het college heeft onderzocht of de Deventer Schouwburg en het Burgerweeshuis samen in het pand van de schouwburg passen. De resultaten zijn bekend, dus is het tijd om een knoop door te hakken. Gaan we voor Burgerhaven of toch voor Samen onder dak? Maar de coalitie heeft keuzestress. Met een onzorgvuldige motie op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces proberen de coalitiepartijen extra onderzoeken door te drukken en het plan "Samen onder dak" in de volgende projectfase te rommelen. Dat zouden we niet meer doen na de problemen bij de Viking.
Afgelopen woensdag besloot de gemeenteraad dat Deventer een burgerberaad voor het klimaat krijgt. De ChristenUnie is daar blij mee. We zien het burgerberaad als kans om te experimenteren met een nieuwe manier van democratische besluitvorming. Bovendien vinden we het thema klimaat een bijzonder geschikt onderwerp voor het burgerberaad.
Het jongerenwerk in Deventer ziet een flinke toename van jongeren die zich bij hen melden. De toename is zo groot dat jongerenwerkers niet de begeleiding kunnen bieden die nodig is. De verbinding tussen jongerenwerk en voortgezet onderwijs kan ook beter. De ChristenUnie heeft daarom bij de Voorjaarsnota een motie ingediend om het jongerenwerk te versterken. Die motie kreeg brede steun van de gemeenteraad. Mooi resultaat van onze inzet voor jongeren.
Bij de Voorjaarsnota blikt de ChristenUnie terug op het eerste jaar van een nieuwe raad en een nieuw college. We tellen onze zegeningen. Er is veel waar we blij mee zijn. Maar we zien ook een college dat aanmoddert op dossiers rond cultuur en duurzaamheid. In deze Voorjaarsnota investeert het college vooral in fysieke projecten en in de eigen organisatie. We willen wat reparaties op het sociaal domein, maar vooral missen we de aandacht voor jongeren.
De briefadressen blijven ons bezighouden. Dak- en thuislozen kunnen een briefadres aanvragen zodat ze post kunnen ontvangen. In Deventer kan dat maar op één plek, namelijk bij de gemeente zelf. Daar kun je maar eens per twee weken je post ophalen en het is gekoppeld aan drang en dwang. We zijn achter de schermen al meer dan een jaar bezig om te zorgen voor een meer menselijke benadering van de dak- en thuislozen. Met resultaat, want het college komt eindelijk in beweging.